Softwarebestand voor het communicatiehulpmiddel

Zoek picto’s/afbeeldingen van doelwoorden en afleiders zoals die in huiswerkopdracht 2 zijn geformuleerd en goedgekeurd. Plaats deze doelwoorden en afleiders in een Mind Express bestand (ME), of een ander softwareprogramma. Maximaal 5 doelwoorden plus afleiders per bladzijde. Werk hierbij eventueel samen met een logopedist. Logopedisten zijn over het algemeen bekend met ME.

Er zijn twee manieren om een Mind Express bestand te maken. Van beide manieren zie je hieronder een filmpje.

Manier 1

Bij het onderdeel automatisch herkennen zie je op 1 bladzijde van 4 doelwoorden de picto’s en de afleiders.
De begeleider biedt het doelwoord geschreven aan en de leerling mag kiezen tussen 16 picto’s welke de juiste picto is. Per rij staan de afleiders en de doelpicto weergegeven passende bij het doelwoord. De picto’s zijn allemaal gekend omdat er voorafgaand aan de interventie een pictotraining heeft plaatsgevonden.

Bij het onderdeel decoderen zie je van 4 doelpicto’s de woorden en de afleiders.
De begeleider biedt de doelpicto aan en de leerling mag kiezen tussen 16 woorden welke het juiste woord is. Per rij staan de afleiders en het doelwoord weergegeven passende bij de doelpicto.

Manier 2

Bij het onderdeel automatisch herkennen zie je per geschreven doelwoord  de doelpicto in beeld en de daarbij behorende afleiders.
Bij het onderdeel decoderen zie je per doelpicto het doelwoord in beeld en de daarbij behorende afleiders.

Welke voor- en nadelen zie je bij deze werkwijze? Kijk hier voor het antwoord van Loes.

 

←terug naar prepareren van de wijze van aanbieden van doelwoorden en afleiders