Stap 3. Fonologische afleiders

De doelwoorden worden aangeboden passend bij het leerdoel en de gebruikte leesmethode en vervolgens getraind en getoetst met behulp van fonologische afleiders.

Fonologische afleiders zijn betekenisvolle woorden die een fonologische relatie hebben met het doelwoord, waarbij de klankstructuur verandert bij de eerste, middelste of laatste klank. Wanneer het niet mogelijk is om fonologische afleiders te vinden in alle soorten posities, is het mogelijk om twee fonologische afleiders binnen eenzelfde positie te kiezen.

Bij het kiezen van de afleiders is het streven zoveel mogelijk letters te gebruiken die al gekend zijn. Hoe meer letters gekend zijn, hoe makkelijker het wordt om variatie te krijgen in betekenisvolle fonologische afleiders. In de beginfase worden soms betekenisvolle afleiders gekozen met letters die nog niet gekend zijn. Bijvoorbeeld binnen Veilig Leren Lezen kern 1 kan als doelwoord ‘mik’ worden gekozen, met de afleiders ‘sik’, ‘mis’ en ‘mok’. Op dat moment is de ‘o’ nog niet aangeboden, maar de picto van ‘mok’ is al betekenisvol voor de leerlingen door de pictotraining (zie pictotraining in hoofdstuk ‘overige voorbereidingen’).

 

←Terug naar paragraaf doelwoorden en afleiders                                                                                 Verder naar stap 4→